Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


  • Wonderen van Babylon

    Het oudste kookboek ter wereld is bijna vierduizend jaar oud en komt uit het verre Babylon, in de buurt van het moderne Baghdad. Toch zijn de verschillen tussen toen en nu lang niet zo groot als je misschien denkt

Meer eetgenot

Dit is een van de leukste, meeslependste en inspirerendste kookboeken die ik ooit vertaald heb. Stéphane Reynaud heeft een bistro die in 2020 is uitgeroepen tot de beste in Parijs, en niemand verwoordt beter dan hij wat zijn gasten bezielt – om 7 uur ’s ochtends, om 12 uur ’s middags, tegen middernacht… Een bistro is een wereld in het klein, en Reynaud beschrijft die liefdevol in 250 recepten met 100 wijnportretten, op 480 gebonden bladzijden en met talloze fraaie foto’s. Toen ik mijn eigen eerste exemplaar nog geurend van de drukinkt in handen kreeg, heb ik mijn vertaling met bonzend hart en blozende wangetjes herlezen. Dat gebeurt me niet vaak. Wat een feest!

Het boek is verschenen bij Fontaine en kost nog geen € 50.