Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Wie mag mee-eten en wie niet? Een recensie

  door Cathy Salzman, een Amerikaanse historicus die al sinds mensenheugenis in Rotterdam woont. Discussies over eten gaan nooit alleen over eten. Dat is het gedachte achter het werk van Fabio Parasecoli. Parasecoli komt uit Italië en is professor Food Studies aan de universiteit van New York. Zijn nieuwste boek Gastronativism. Food, Identity, Politics introduceert het…


 • Gaat de Larense mosterd verdwijnen?

  Ik heb heel lang een afkeer van mosterd gehad. Maar ook toen al had ik eigenlijk beter moeten weten. In de Franse keuken bestaat een gerecht waarvoor je een lamsbout dik insmeert met mosterd en dan heel lang in de oven zet. Dat is verrukkelijk…


 • We moeten het er écht nog een keer over hebben: de Keeling-curve

  … want bijna al het andere – woningnood, covid, Oekraïne – verbleekt erbij. In mijn blog over Pioniers van het broeikaseffect is de term al een keer gevallen: de Keeling-curve, de hoeveelheid kooldioxide in de lucht, dus de maat van de opwarming en dus de maat van de klimaatramp.


 • Wat is dat een bijzonder kookboek!

  Louise Juliana, oudste dochter van onze eigen Willem van Oranje, trouwde op woensdag 23 juni 1593 met de héél levenslustige Duitse keurvorst Friedrich IV von der Pfalz. Ze ging met hem in het slot van het Beierse Amberg wonen. Een paar jaar later werd daar een kookboek aan haar opgedragen. Dat boek is om meer…


 • Slow Food in troebel water?

  Ik lees net de laatste nieuwsbrief van Slow Food Nederland, en schrik me kapot. Kan iemand me geruststellen?

Meer eetgenot

Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.