Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Over eten na de dood

  Een gesprek met Carolina Verhoeven, die onder andere de samenhang tussen dood en leven onderzoekt.


 • Badiyya

  Dit is deel 2 van een korte serietje over wat je óók nog van de slavernij moet weten. Ditmaal gaat het over een Baghdadse kokkin die nog vier eeuwen na haar dood tot gerechten inspireerde.


 • Hoe eetgenot erin hakt

  Als mensen eten, moeten dieren en/of planten sterven. Alleen dieren of planten kunnen menselijk voedsel zijn. Logisch dat het doden ervan (afsnijden, plukken, uitgraven, jagen, slechten…) diepe geluksgevoelens kan wekken: doordat zij sterven, leven wij.


 • Zhaoyun

  Wat je óók van de slavernij moet weten, is dat slaven lang niet altijd zwart waren en lang niet altijd als (plantage)arbeiders in een van de twee Amerika’s werkten.


 • Taalvervuiling 2: ‘vers’

  Vegans zijn niet de enigen die van taalvervuiling houden. Ook anderen lusten er wel pap van.

Meer eetgenot

Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.