Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Vreemd vlees – 1

  ‘Ik heb nooit smakelijker schapenvlees gegeten dan op Texel’


 • Melk is goed voor elk

  Het woord ‘vers’ is hier al eerder gevallen. Toen ging het over het misbruik dat reclamemakers ervan maken. Vandaag hebben we het over verser-dan-vers ofwel dagvers. Raar woord?


 • Lang leve de pizza!

  Je hebt het misschien al op het nieuws gezien. In het verwoeste Pompeï – vlak bij Napels, de moderne pizzahoofdstad – is vorige maand een fresco ontdekt dat volgens de wetenschappelijke sensatiejournalistiek een pizza voorstelt.


 • Ketjap van het fort

  Ketjap. De donkere Indonesische sojasaus is niet meer weg te denken uit het Hollandse keukenkastje.


 • Gemberbolus

  Als je me naar het lekkerste gebakje van Nederland zou vragen, dan zou ik de gemberbolus noemen, denk ik

Meer eetgenot

Een nieuwe benadering van overbekende drankjes: cocktails, maar dan alcoholarm en op basis van spuitwater. Amerikaanse bartenders begonnen er tien jaar geleden mee, maar dat lieten twee Parijse collega’s niet op zich zitten. Ze gingen qua alcohol de nadruk leggen op Franse dranken zoals eau-de-vie, cognac, armagnac en calvados, en zo schiepen ze een serie Europese, lichte kwaliteitsdrankjes. Dit boek is het verslag van hun experimenten. Het is 140 blz. dik, is uitgegeven door Good Cook en kost € 17,50. En o ja: ik heb het vertaald.