
Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Dit is een blog over eetgenot.
De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap… Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij.
Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen.
De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.
Recent verschenen
-
Hoera, het is lente
en het CO2-gehalte daalt dus weer (of niet?) Maar eerst iets anders. Het was 13 december 2023. De officiële Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) kwam met goed nieuws. Het was toen iets meer dan 1 jaar na de eruptie van de Mauna Loa. Op die Hawaiiaanse vulkaan werd al sinds 1958 dagelijks het…
-
Baas in eigen bek
ofwel: eten wat je écht lekker vindt Ik begin deze blog met een verhaal op het snijpunt van wetenschap, eetgenot en kruisspinnen. Het gaat, kortom, over Anna Maria van Schurman, die leefde van 1607-1678. Veertig jaar van die tijd woonde ze in Utrecht (Achter de Dom 18, om precies te zijn) en wel in een…
-
Wat dronken we voordat er Coca-Cola was?
‘2 glazen = 1 lijntje’ Wat dronken we zonder Coca-Cola? Daar kunnen er kort over zijn: toen er nog geen Coca-Cola was, bestond er een drankje dat in niets op de moderne Coca-Cola leek en er toch de rechtstreekse voorvader van werd. Anders dan de moderne spuitdrank bevatte die voorvader echt cocablad (de grondstof van…
-
Kapotte eieren
a.k.a. huevos rotos Veel topgerechten zijn zo simpel en toch zo precies goed dat je je – altijd tevergeefs – verrast afvraagt wie zoiets lekkers verzonnen heeft. Een perfect voorbeeld daarvan ken je al van mijn blog over gazpachuelo. Vandaag krijg je iets anders van me: huevos rotos. Ook bekend als huevos estrellados. Allebei de…
-
Een nieuw boek over de toekomst van onze planeet
Maar ook weer even een blik op de Keeling-curve ‘Not the end of the world’. Zo heet het boek van Hannah Ritchie, researcher aan de universiteit van Oxford. De Nederlandse vertaling ervan verscheen begin 2024 en was al in februari aan zijn derde druk bezig. Niet het einde van de wereld gaat over het ongelijk…
Meer eetgenot

Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.