
Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Dit is een blog over eetgenot.
De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap… Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij.
Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen.
Besproken categorieën
De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.
Recent verschenen
-
Romeinse gastvrijheid
Twee lekkerbekken, twee soorten van genot…
-
Noordzeegarnalen: tussen de branding en de duinen
Een recept uit de tijd toen ongepelde garnalen en duinkonijnen nog makkelijk te koop waren.
-
Koninklijke kalfskoppen
Als de verhalen kloppen, nuttigde hij zelfs het gemummificeerde hart van een van de beroemdste Franse koningen – een Britse aartsbisschop had het te pakken kunnen krijgen…
-
Olijfolie – vroeger slechter dan nu?
Was alles vroeger slechter dan nu? Veel mensen beamen dat. Zelf ben ik daar niet echt zeker van. In dit artikel nemen we de proef op de som.
-
Pioniers van het broeikaseffect
Een paar decennia geleden dacht ik, misschien wel net zoals jij, dat het uiteindelijk wel mee zou vallen met die opwarming van de atmosfeer. Maar helaas.
Meer eetgenot

Een nieuwe benadering van overbekende drankjes: cocktails, maar dan alcoholarm en op basis van spuitwater. Amerikaanse bartenders begonnen er tien jaar geleden mee, maar dat lieten twee Parijse collega’s niet op zich zitten. Ze gingen qua alcohol de nadruk leggen op Franse dranken zoals eau-de-vie, cognac, armagnac en calvados, en zo schiepen ze een serie Europese, lichte kwaliteitsdrankjes. Dit boek is het verslag van hun experimenten. Het is 140 blz. dik, is uitgegeven door Good Cook en kost € 17,50. En o ja: ik heb het vertaald.