Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Het rommelt in de top

  Het rommelt in de top van de Nederlandse gastronomie. Reserveren bij een restaurant met een of meer Michelinsterren is een opgave aan heat worden. Zaken van naam en faam zitten in zwaar weer. Met minder gasten en hogere prijzen. De inkoop drukt steeds zwaarder op het budget, de energierekening wordt onbetaalbaar en goed personeel is…


 • Uit eten met je creditkaart 1

  In restaurant Noma, nog steeds meervoudig wereldkampioen koken in Kopenhagen, ben je na afloop 400-500 € per persoon per maaltijd lichter. En daarvoor mag je niet eens kiezen wat je eten wilt.


 • Reverter

  Na artikelen over een Chinese concubine en een Baghdadse kokkin volgt hier het voorlopig laatste deel . Ditmaal gaat het over een christelijke soldaat in Marrakech.


 • Over eten na de dood

  Een gesprek met Carolina Verhoeven, die onder andere de samenhang tussen dood en leven onderzoekt.


 • Badiyya

  Dit is deel 2 van een korte serietje over wat je óók nog van de slavernij moet weten. Ditmaal gaat het over een Baghdadse kokkin die nog vier eeuwen na haar dood tot gerechten inspireerde.

Meer eetgenot

Een nieuwe benadering van overbekende drankjes: cocktails, maar dan alcoholarm en op basis van spuitwater. Amerikaanse bartenders begonnen er tien jaar geleden mee, maar dat lieten twee Parijse collega’s niet op zich zitten. Ze gingen qua alcohol de nadruk leggen op Franse dranken zoals eau-de-vie, cognac, armagnac en calvados, en zo schiepen ze een serie Europese, lichte kwaliteitsdrankjes. Dit boek is het verslag van hun experimenten. Het is 140 blz. dik, is uitgegeven door Good Cook en kost € 17,50. En o ja: ik heb het vertaald.