Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


  • Het genot van rijstepap

    Nick Trachet is een Belgische eetschrijver die ook voor de Nederlandse Foodlog schrijft en altijd leuk is om te lezen – zelfs als hij onzin schrijft (wat wel eens voorkomt).


  • De klimaattrein dendert door

    Maar eerst ga ik mijn excuses aanbieden Je weet al wanneer het probleem van de opwarming ontdekt is: in de 17de en 18de eeuw (klik hier). In een latere blog hebben we het over de Keeling-curve gehad. Op die curve vind je de dagelijkse waarden van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Je ziet daarop…


  • Oorlog verjaagt koks

    Reconquista en gastronomie Oorlogsgeweld brengt grote verhuizingen met zich mee, en het geweld van de Reconquista – de trage verovering van het islamitische Spanje en Portugal door christelijke troepen tussen de 9de en de 15de eeuw – is daarop geen uitzondering. Zien we daar iets van terug in de twee Andalusische kookboeken die nog uit…


  • ‘Wie waren de oudste koks op aarde’?

    De Volkskrant vroeg het ons op 21 januari 2023 als kop boven een eigenaardig artikel. De krant gaf helaas geen antwoord op zijn eigen vraag, maar er is nog best wel iets over te zeggen.


  • Over creativiteit in de Nederlandse keuken

    En met ‘creativiteit’ bedoel ik niet de activiteit waarbij je achter een computer zit uit te vogelen wat je nog meer met computers, datacentra en algoritmen zou kunnen doen.

Meer eetgenot

Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.