Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Zhaoyun

  Wat je óók van de slavernij moet weten, is dat slaven lang niet altijd zwart waren en lang niet altijd als (plantage)arbeiders in een van de twee Amerika’s werkten.


 • Taalvervuiling 2: ‘vers’

  Vegans zijn niet de enigen die van taalvervuiling houden. Ook anderen lusten er wel pap van.


 • Kraamkaas

  Beschuit met muisjes is een bekende, traditionele zoetigheid in de kraamtijd. Daarnaast heb je bijvoorbeeld kandeel en anijs. Veel minder bekend en dus verrassender is een ander, hartig hapje. Daarover gaat deze blog.


 • Smaken van héél vroeger

  De vele malen bekroonde en gelauwerde Siciliaans-Britse BBC-journalist Dan Saladino publiceerde vorig jaar een boek dat iedereen met belangstelling voor eten en de filosofische vraagstukken rond de landbouw zou moeten lezen.


 • Het raadsel van de witte knoflook

  Je denkt misschien dat je een gerecht uit de topcuisine makkelijk kunt onderscheiden van een dagelijkse hap voor arme mensen. Maar witte knoflook bewijst het tegendeel.

Meer eetgenot

Dit is een van de leukste, meeslependste en inspirerendste kookboeken die ik ooit vertaald heb. Stéphane Reynaud heeft een bistro die in 2020 is uitgeroepen tot de beste in Parijs, en niemand verwoordt beter dan hij wat zijn gasten bezielt – om 7 uur ’s ochtends, om 12 uur ’s middags, tegen middernacht… Een bistro is een wereld in het klein, en Reynaud beschrijft die liefdevol in 250 recepten met 100 wijnportretten, op 480 gebonden bladzijden en met talloze fraaie foto’s. Toen ik mijn eigen eerste exemplaar nog geurend van de drukinkt in handen kreeg, heb ik mijn vertaling met bonzend hart en blozende wangetjes herlezen. Dat gebeurt me niet vaak. Wat een feest!

Het boek is verschenen bij Fontaine en kost nog geen € 50.