Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


  • Over minerale gevoelens

    We moeten het weer eens over taalvervuiling hebben want het lijkt wel of praten/schrijven eten onmogelijk is zonder leugens en onzin.


  • Fideuà!

    Magische pasta uit de Spaanse keuken Fideuà. Ik ken mensen die het – op vakantie aan de Oost-Spaanse kust – in restaurants niet bestellen omdat ze het woord niet durven uitspreken. Gelukkig is dat helemaal niet erg moeilijk: fiedeeWÀH. Dat woord komt van het middeleeuws-Arabische woord fidawsj en duidde zeven eeuwen geleden minstens drie soorten…


  • Vreemd vlees – 3

    Texelaars houden traditioneel niet van hun eigen schapenvlees. En ze zijn niet de enigen. Hoe vreemd is dat?


  • Vreemd vlees – 2

    Ook dit is een gastblog van Lodewijk Dros, deel 2 van zijn stuk over Texels schapenvlees, om precies te zijn.


  • Écht niets hielp tegen de CO2…

    Het is weer herfst, en de herfst is elk jaar een kantelpunt voor het CO2-gehalte in de bodem en de atmosfeer.

Meer eetgenot

Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.