Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Dit is een blog over eetgenot.
De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap… Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij.
Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen.
Besproken categorieën
De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.
Recent verschenen
-
Zevenslapers
Zevenslapers heten ook wel relmuizen, en wetenschappers noemen het diertje Glis glis, wat best een leuke naam is. Hun Nederlandse namen zijn een beetje misleidend, want ze slapen niet per se met hun zevenen en zijn nauwelijks familie van de muizen.
-
Tussen Kreta en Babylon
Een paar jaar geleden heb ik al eens over het alleroudste, nog bestaande kookboek uit de wereldgeschiedenis geschreven. Daarmee bedoelde ik niet het 10de-eeuwse Arabische boek van al-Warraq (waarover ik het beslist nog eens ga hebben, want daar is het leuk genoeg voor)…
-
Over minerale gevoelens
We moeten het weer eens over taalvervuiling hebben want het lijkt wel of praten/schrijven eten onmogelijk is zonder leugens en onzin.
-
Fideuà!
Magische pasta uit de Spaanse keuken Fideuà. Ik ken mensen die het – op vakantie aan de Oost-Spaanse kust – in restaurants niet bestellen omdat ze het woord niet durven uitspreken. Gelukkig is dat helemaal niet erg moeilijk: fiedeeWÀH. Dat woord komt van het middeleeuws-Arabische woord fidawsj en duidde zeven eeuwen geleden minstens drie soorten…
-
Vreemd vlees – 3
Texelaars houden traditioneel niet van hun eigen schapenvlees. En ze zijn niet de enigen. Hoe vreemd is dat?
Meer eetgenot
Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.