Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Het genot van rijstepap

  Nick Trachet is een Belgische eetschrijver die ook voor de Nederlandse Foodlog schrijft en altijd leuk is om te lezen – zelfs als hij onzin schrijft (wat wel eens voorkomt).


 • De klimaattrein dendert door

  Maar eerst ga ik mijn excuses aanbieden Je weet al wanneer het probleem van de opwarming ontdekt is: in de 17de en 18de eeuw (klik hier). In een latere blog hebben we het over de Keeling-curve gehad. Op die curve vind je de dagelijkse waarden van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Je ziet daarop…


 • Oorlog verjaagt koks

  Reconquista en gastronomie Oorlogsgeweld brengt grote verhuizingen met zich mee, en het geweld van de Reconquista – de trage verovering van het islamitische Spanje en Portugal door christelijke troepen tussen de 9de en de 15de eeuw – is daarop geen uitzondering. Zien we daar iets van terug in de twee Andalusische kookboeken die nog uit…


 • ‘Wie waren de oudste koks op aarde’?

  De Volkskrant vroeg het ons op 21 januari 2023 als kop boven een eigenaardig artikel. De krant gaf helaas geen antwoord op zijn eigen vraag, maar er is nog best wel iets over te zeggen.


 • Over creativiteit in de Nederlandse keuken

  En met ‘creativiteit’ bedoel ik niet de activiteit waarbij je achter een computer zit uit te vogelen wat je nog meer met computers, datacentra en algoritmen zou kunnen doen.

Meer eetgenot

Een nieuwe benadering van overbekende drankjes: cocktails, maar dan alcoholarm en op basis van spuitwater. Amerikaanse bartenders begonnen er tien jaar geleden mee, maar dat lieten twee Parijse collega’s niet op zich zitten. Ze gingen qua alcohol de nadruk leggen op Franse dranken zoals eau-de-vie, cognac, armagnac en calvados, en zo schiepen ze een serie Europese, lichte kwaliteitsdrankjes. Dit boek is het verslag van hun experimenten. Het is 140 blz. dik, is uitgegeven door Good Cook en kost € 17,50. En o ja: ik heb het vertaald.