Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


 • Het raadsel van de witte knoflook

  Je denkt misschien dat je een gerecht uit de topcuisine makkelijk kunt onderscheiden van een dagelijkse hap voor arme mensen. Maar witte knoflook bewijst het tegendeel.


 • Wie mag mee-eten en wie niet? Een recensie

  door Cathy Salzman, een Amerikaanse historicus die al sinds mensenheugenis in Rotterdam woont. Discussies over eten gaan nooit alleen over eten. Dat is het gedachte achter het werk van Fabio Parasecoli. Parasecoli komt uit Italië en is professor Food Studies aan de universiteit van New York. Zijn nieuwste boek Gastronativism. Food, Identity, Politics introduceert het…


 • Gaat de Larense mosterd verdwijnen?

  Ik heb heel lang een afkeer van mosterd gehad. Maar ook toen al had ik eigenlijk beter moeten weten. In de Franse keuken bestaat een gerecht waarvoor je een lamsbout dik insmeert met mosterd en dan heel lang in de oven zet. Dat is verrukkelijk…


 • We moeten het er écht nog een keer over hebben: de Keeling-curve

  … want bijna al het andere – woningnood, covid, Oekraïne – verbleekt erbij. In mijn blog over Pioniers van het broeikaseffect is de term al een keer gevallen: de Keeling-curve, de hoeveelheid kooldioxide in de lucht, dus de maat van de opwarming en dus de maat van de klimaatramp.


 • Wat is dat een bijzonder kookboek!

  Louise Juliana, oudste dochter van onze eigen Willem van Oranje, trouwde op woensdag 23 juni 1593 met de héél levenslustige Duitse keurvorst Friedrich IV von der Pfalz. Ze ging met hem in het slot van het Beierse Amberg wonen. Een paar jaar later werd daar een kookboek aan haar opgedragen. Dat boek is om meer…

Meer eetgenot

Een nieuwe benadering van overbekende drankjes: cocktails, maar dan alcoholarm en op basis van spuitwater. Amerikaanse bartenders begonnen er tien jaar geleden mee, maar dat lieten twee Parijse collega’s niet op zich zitten. Ze gingen qua alcohol de nadruk leggen op Franse dranken zoals eau-de-vie, cognac, armagnac en calvados, en zo schiepen ze een serie Europese, lichte kwaliteitsdrankjes. Dit boek is het verslag van hun experimenten. Het is 140 blz. dik, is uitgegeven door Good Cook en kost € 17,50. En o ja: ik heb het vertaald.