Voorpagina

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt

Contact Us

Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Dit is een blog over eetgenot.

De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap…  Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij. 

Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen. 

De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.

Recent verschenen


  • ‘Wie waren de oudste koks op aarde’?

    De Volkskrant vroeg het ons op 21 januari 2023 als kop boven een eigenaardig artikel. De krant gaf helaas geen antwoord op zijn eigen vraag, maar er is nog best wel iets over te zeggen.


  • Over creativiteit in de Nederlandse keuken

    En met ‘creativiteit’ bedoel ik niet de activiteit waarbij je achter een computer zit uit te vogelen wat je nog meer met computers, datacentra en algoritmen zou kunnen doen.


  • Het rommelt in de top

    Het rommelt in de top van de Nederlandse gastronomie. Reserveren bij een restaurant met een of meer Michelinsterren is een opgave aan heat worden. Zaken van naam en faam zitten in zwaar weer. Met minder gasten en hogere prijzen. De inkoop drukt steeds zwaarder op het budget, de energierekening wordt onbetaalbaar en goed personeel is…


  • Uit eten met je creditkaart 1

    In restaurant Noma, nog steeds meervoudig wereldkampioen koken in Kopenhagen, ben je na afloop 400-500 € per persoon per maaltijd lichter. En daarvoor mag je niet eens kiezen wat je eten wilt.


  • Reverter

    Na artikelen over een Chinese concubine en een Baghdadse kokkin volgt hier het voorlopig laatste deel . Ditmaal gaat het over een christelijke soldaat in Marrakech.

Meer eetgenot

Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.