
Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.

Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Dit is een blog over eetgenot.
De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap… Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij.
Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen.
Besproken categorieën
De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.
Recent verschenen
-
Het raadsel van de witte knoflook
Je denkt misschien dat je een gerecht uit de topcuisine makkelijk kunt onderscheiden van een dagelijkse hap voor arme mensen. Maar witte knoflook bewijst het tegendeel.
-
Wie mag mee-eten en wie niet? Een recensie
door Cathy Salzman, een Amerikaanse historicus die al sinds mensenheugenis in Rotterdam woont. Discussies over eten gaan nooit alleen over eten. Dat is het gedachte achter het werk van Fabio Parasecoli. Parasecoli komt uit Italië en is professor Food Studies aan de universiteit van New York. Zijn nieuwste boek Gastronativism. Food, Identity, Politics introduceert het […]
-
Gaat de Larense mosterd verdwijnen?
Ik heb heel lang een afkeer van mosterd gehad. Maar ook toen al had ik eigenlijk beter moeten weten. In de Franse keuken bestaat een gerecht waarvoor je een lamsbout dik insmeert met mosterd en dan heel lang in de oven zet. Dat is verrukkelijk…
-
We moeten het er écht nog een keer over hebben: de Keeling-curve
… want bijna al het andere – woningnood, covid, Oekraïne – verbleekt erbij. In mijn blog over Pioniers van het broeikaseffect is de term al een keer gevallen: de Keeling-curve, de hoeveelheid kooldioxide in de lucht, dus de maat van de opwarming en dus de maat van de klimaatramp.
-
Wat is dat een bijzonder kookboek!
Louise Juliana, oudste dochter van onze eigen Willem van Oranje, trouwde op woensdag 23 juni 1593 met de héél levenslustige Duitse keurvorst Friedrich IV von der Pfalz. Ze ging met hem in het slot van het Beierse Amberg wonen. Een paar jaar later werd daar een kookboek aan haar opgedragen. Dat boek is om meer […]
Meer eetgenot

Dit is een van de leukste, meeslependste en inspirerendste kookboeken die ik ooit vertaald heb. Stéphane Reynaud heeft een bistro die in 2020 is uitgeroepen tot de beste in Parijs, en niemand verwoordt beter dan hij wat zijn gasten bezielt – om 7 uur ’s ochtends, om 12 uur ’s middags, tegen middernacht… Een bistro is een wereld in het klein, en Reynaud beschrijft die liefdevol in 250 recepten met 100 wijnportretten, op 480 gebonden bladzijden en met talloze fraaie foto’s. Toen ik mijn eigen eerste exemplaar nog geurend van de drukinkt in handen kreeg, heb ik mijn vertaling met bonzend hart en blozende wangetjes herlezen. Dat gebeurt me niet vaak. Wat een feest!
Het boek is verschenen bij Fontaine en kost nog geen € 50.